Album týždňa: Hexvessel – When We Are Death

Album týždňa: Hexvessel – When We Are Death

Hexvessel je ďalší z projektov anglického umelca menom Matt McNerney, gitaristu a speváka, ktorý od roku 2009 žije vo Fínsku. Istý čas strávil aj v Holandsku a Nórsku – fanúšikom blackmetalovej avantgardy je známy ako Kvohst z formácií Dødheimsgard a Code.

Aj v našom dennom vysielaní a v rubrike Album týždňa ste mohli na začiatku roku 2014 objaviť jeho skupinu Beastmilk, ktorá sa premenovala na Grave Pleasures a minulý rok vydala druhý album Dreamcrash.
Samotní Hexvessel sú výsledkom McNerneyho snov a snáh hrať čisto psychedelickú hudbu a dotýkať sa vesmírnych energií okolo nás.

Hexvessel debutovali v roku 2011 albumom Dawnbearer, v roku 2012 ho nasledovala nahrávka No Holier Temple. Vo Fínsku boli dvakrát nominovaní na Grammy, hrali na turné spolu so silnými menami ako Sabbath Assembly či Alcest, vystúpili na kultovom holandskom festivale Roadburn – inými slovami, veľmi umne sa im darí saturovať súčasný silný dopyt po psychedelicko-folkových sympatických obskúrnostiach. Radosť robia metalistom, rovnako tak folkáčom či priaznivcom švédskeho, aj z nášho vysielania veľmi dobre známeho, fenoménu First Aid Kit.

Ako keby ste Joni Mitchell a The Doors vypustili vo fínskej divočine, tak vraj znejú Hexvessel. Vtipný popis je samozrejme nedostatočný, v ich hudbe nájdete stopy aj po King Crimson, Hawkwind či The Beatles.

Hexvessel veľmi inteligentne cestujú v čase na koniec šesťdesiatych rokov a veľmi umne to využívajú v chytľavých aranžmánoch s naozaj pôsobivou atmosférou.
Kým Beastmilk boli ozvenou z konca sedemdesiatych a začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia, spolu s Hexvessel ide McNerney ešte o dekádu ďalej do minulosti a znie to ešte obskúrnejšie a zaujímavejšie.

Psychedelická lesná rocková hudba od Hexvessel je na novinke When We Are Death spojená s textami, ako už samotný názov napovedá, o smrti.
Drvivá väčšina umelcov v pop music a mainstreame vo všeobecnosti sa temným zákutiam našej existencie odmieta venovať a ich tvorba je v podstate únikom od čo i len myšlienky na smrteľnosť.
Aj nový album od Hexvessel je dôkazom toho, že oveľa prirodzenejšie a vlastne aj zdravšie je spracúvať témy ako smrť a zomieranie aj v hudbe ako neoddeliteľnú súčasť nášho života.

Hexvessel so svojou novinkou výrazne zabodovali u veľkého množstva veľkých magazínov najmä u nás v Európe. Chválili ich Angličania v Kerrangu, aj Nemci v časopise Visions, spokojný bol aj nórsky bard Fenriz z formácie Darkthrone. V priemere sa hodnotenia pohybovali okolo ôsmich bodov z desiatich možných. Ďalšou dobrou správou je koncertná šnúra, v rámci ktorej sa Hexvessel dostanú aj do našej blízkosti – v týchto dňoch ich môžete vidieť v Prahe, vo Viedni a v Budapešti.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame